Koska työelämä ei ole enää nykyään lineaarinen putki, eivät ihmisten uratkaan ole. Uramuotoilu tarkoittaa oman työn kehittämistä omien unelmien pohjalta – ja sitä voi työpäivämuotoilija Aku Varamäen mukaan kokeilla missä tahansa työssä tai työtä hakiessa.
Uramuotoilu voi kuulostaa jälleen yhdeltä uudelta pelkästään asiantuntijatyöhön tai hyvin marginaalisiin työtehtäviin sovellettavissa olevalta, mutta työpäivämuotoilija Aku Varamäki vakuuttaa, että se soveltuu kaikille työelämässä oleville.
Aku Varamäki vieraili maanantaina puhumassa aiheesta Radio Helsingin haastattelussa. Haastattelu on osa Duunitorin Maanantaifiilis-juttusarjaa. Kuuntele haastattelu täältä ja lue lisää juttuja urasuunnittelusta ja työhyvinvoinnista täältä.
Mitä työpäivän tai oman uran muotoilu sitten käytännössä tarkoittaa? Kaikki pohjautuu design thinkingiin eli muotoiluajatteluun. Muotoiluajattelu tarkoittaa sitä, että omaa uraa kehitetään hakemalla useita luovia vaihtoehtoja ja tekemällä pieniä kokeiluja, eli toimimalla kuten muotoilija uutta tuotetta tai palvelua kehittäessään.
"Työpäivän muotoilu on oman uran tai työpäivän kehittämistä design thinking -ajattelun keinoin. Viime vuosien aikana tätä samaa ajattelua on sovellettu erityisesti palveluiden kehittämiseen. Olemme ottaneet tämän ajatuksen ja sovellamme sitä oman työuran tai työn kehittämiseen. Sitä voi soveltaa myös esimerkiksi johtamisen kehittämiseen", Varamäki kuvailee.
Jokainen on oman työn paras asiantuntija
Hän itse on loistava esimerkki uramuotoilusta ja sen mahdollisuuksista, sillä on itse kehittänyt siitä itselleen työn. Hän nostaakin esille sen faktan, kuinka työn muuttuessa yhä usempi joutuu miettimään uraansa uudestaan.
"Uskon, että tarvitsemme tähän uusia työkaluja ja uusia ajatteluvälineitä. Design thinking on tosi hyvä työkalu muutoksen aikaansaamiseen."
Varamäki kertoo yrityksensä ydinajatuksen olevan se, että kaikki ovat loppujen lopuksi oman työnsä parhaita asiantuntijoita.
"Ihmiset itse tietävät, mitkä asiat omassa työssä ovat tärkeitä ja siksi heistä tulisi tehdä oman työnsä muotoilijoita. Tärkeää on ylipäätään pysähtyä oman työn äärelle ja miettiä, mitkä ovat tärkeitä tekijöitä ja mitä pitää tapahtua, jotta työn tekeminen olisi ylipäätään mahdollista. Lisäksi on hyvä pohtia, mikä työssä henkilökohtaisesti innostaa, motivoi ja synnyttää työn imua."
Uramuotoilusta on hyötyä sekä työntekijöille että työnhakijoille
Palataan vielä alun kysymykseen siitä, soveltuuko uramuotoilu todella kaikille aloille ja kaikenlaisiin töihin. Työpäivämuotoilija Aku Varamäki kertoo hyödyntäneensä uramuotoilu hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja erityisen se hänen mukaansa sopii tilanteisiin, joissa työtehtävät tai jopa kokonaiset työroolit ovat muuttumassa tarpeettomiksi.
”Tämä on nimenomaan prosessi tai palvelu, jota vastuullinen työnantaja voi ennakoivasti tarjota työntekijöille. Jokaisen työn sisällä tapahtuu sitä, että työtehtävät sulavat alta ja meidän pitää muotoilla uudelleen työtehtäviä tai jopa kokonaisia ammatteja itsellemme työn murroksen keskellä.”
Oman uran miettiminen on usein hyvin ajankohtaista myös siinä vaiheessa, kun on hakemassa uutta työtä tai uutta suuntaa elämälle.
”Uskon, että tällainen prosessi hyödyttää ketä tahansa eikä ole missään nimessä elitististä lähteä muotoilemaan omaa uraa – päinvastoin. Kannustan kaikkia miettimään omaa uraa hyvin ennakoivasti, koska elämme tosi ison muutoksen aikaa. On paljon parempi tehdä niitä muutoksia nyt kuin vasta silloin kun on jo pakko”, Varamäki kehottaa.
Viisivuotissuunnitelma auttaa näkemään lukuisat mahdollisuudet
Käytännössä kannattaa ensiksi selvittää, mikä on se ongelma, joka halutaan ratkaista. Uramuotoilukurssilla mietitään aluksi, mitä asioita työltä ja elämältään haluaa. Sitten lähdetään määrittelemään ongelmaa, hakemaan luovia ratkaisuja ja kokeilemaan. Miten työ vastaisi omia arvoja ja sopisi omaan tilanteeseen?
”Teemme kurssilla viisivuotissuunnitelman, jonka avulla hahmottaa, että meillä onkin vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. On älyttömän innostavaa tajuta, että ei ole mitään yhtä polkua, mitä pitää kulkea, vaan joka päivä voi valita eri tavalla. Sitten kun sen oman tavoitteen on visualisoinut, niin mitä tarkemmin sen pystyy kuvittelemaan mielessään, sitä useammin siitä tulee usein itseään toteuttava ennuste.”
Varamäki nostaa esille esimerkkejä uramuotoilukursseilla syntyneistä yrittäjätarinoista. Hän sanoo kuitenkin myös tiedostavansa, kuinka tässä ajassa esillä oleva "toteuta unelmasi ja elä unelmaasi" -mantra voi tuntua monesta ahdistavalta.
”Itsekin olen sellainen, ettei minulla ole ikinä ollut vain yhtä tiettyä unelmaa. Olen vain mennyt. Ja vaikka osa päätyykin tekemään ison uraloikan, niin joillakin se saattaa ulospäin näyttää pieneltä oivallukselta – vaikka että voi toteuttaa unelmiaan nykyisessä työssään, eikä ole tarvetta tehdä mitään jättiloikkaa.”
Duunitori – parempien maanantaiaamujen puolesta. Tutustu uusiin uramahdollisuuksiin täällä.
Lue myös:
Työnhakumentori antaa 3 vinkkiä, jotka vievät sinut lähemmäs unelmatyötäsi
Aseta tavoite oikein ja saavutat sen, mitä haluat – testaa helpolla käytännön harjoituksella