Mahdollisuudet opiskeluun ansiosidonnaisella päivärahalla kannattaa selvittää, erityisesti heti työttömäksi jäämisen jälkeen. Alanvaihto tai täydennyskoulutus voi olla erittäin varteenotettava vaihtoehto. Viranomaisten ehtojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana!
Oikeus omaehtoiseen opiskeluun ja rajoitukset
Työttömän opiskelun reunaehdot määritellään laissa. Opiskeluun työttömänä viitataan usein ”omaehtoisena opiskeluna”. TE-toimistot päättävät oikeudestasi työttömyyskorvauksiin opiskeluajalla.
Jokainen pyyntö käsitellään TE-toimistossa erikseen, kunhan lain määrittämät perusehdot täyttyvät. Sinun pitää siis itse vakuuttaa TE-toimisto opiskelujesi tarpeellisuudesta.
Voit opiskella ansiopäivärahalla, jos olet:
- Ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi, haet töitä ja sinulle on laadittu työllistymissuunnitelma
- Tullut irtisanotuksi, etkä ole irtisanoutunut töistä itse
- Ainakin 25-vuotias
- TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja työllistymistäsi
- Sopinut työllistymissuunnitelmassa opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opintojen aloittamista
Lisätietoja löydät TE-toimiston sivuilta. Ammattiliittojen jäsenet saavat varmasti omalta liitoltaan apua pykäliin ja hakemuksen tekemiseen.
Mitä ansiosidonnaisella voi opiskella?
Hyväksyttyjä opintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot, erityisammattitutkinnot ja korkeakoulututkinnot, tai näiden osien suorittaminen. Myös esimerkiksi avoimen yliopiston kurssit ja tutkinnot voidaan hyväksyä. Sen sijaan työttömyysetuutta ei voi saada jatkotutkintona tehtävään opiskeluun, jossa suoritetaan lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa.
Opiskelun kestoa ei ole rajoitettu mitenkään. Työttömyysetuuksia maksetaan kuitenkin maksimissaan 24 kuukauden (kahden vuoden) ajalta. Huomaa myös, että oikeutesi ansiosidonnaiseen päivärahaan on todennäköisesti lyhyempi kuin 24 kuukautta.
Muita muistettavia asioita
Päätöstään tehdessä TE-toimisto ottaa huomioon useita eri asioita. Näitä voivat olla vaikkapa:
- Työllistymismahdollisuutesi alalla, jota aiot opiskella
- Oletko valmis muuttamaan työn perässä
- Oletko suorittanut aiemmat opintosi loppuun
Opiskelu on mahdollista aloittaa jo irtisanomisajalla, mutta muista hoitaa asiat TE-toimiston kanssa tässäkin tapauksessa kuntoon ajoissa. Työttöyyskorvauksia sinulle maksetaan tietenkin säädösten mukaisesti vasta sen jälkeen, kun työssäolosi todella loppuu.
Sinun tulee osoittaa TE-toimistolle ja yleensä myös ansiosidonnaisen päivärahan maksavalle taholle opiskelujesi edistyminen. Mikäli laiminlyöt tämän velvollisuuden, työttömyysetuutesi maksu opiskeluajalta loppuu ja TE-toimisto voi periä jo maksettuja etuuksia takaisin.
Helpottava lakimuutos suunnitteilla
Suomen hallitus on todennäköisesti helpottamassa ansiosidonnaisella päivärahalla opiskelua, mikäli keväällä 2018 tehty lakiesitys tulee syksyllä voimaan. Lakiesityksessä lyhytkestoisen eli maksimissaan 6 kuukauden pituinen työllistymistä tai yritystoiminnan aloittamista tukevan opiskelun ehdot ovat kevyemmät, eikä opiskelun aloitus vaadi yksilöllistä TE-keskuksen arviointia. Uusi lakiesitys pyrkii myös ottamaan huomioon aktiivimallin, eli jopa sivutoimisella opiskelulla voisi täyttää aktiivimallin ehdot.
Opiskeleminen työttömyyden aikana ja uuden uran hakeminen kannattaa aina pitää mielessä hyvänä vaihtoehtona!