Työyhteisötaidot

Tunnetko toimistokuukkelin? Näistä merkeistä bongaat avokonttorin sietämättömän raakkujan

Tunnetko toimistokuukkelin? Näistä merkeistä bongaat avokonttorin sietämättömän raakkujan
Toimistokuukkeli on jokaisen työpaikan ja varsinkin avokonttorin yleinen kiusankappale.

Mikä on jokaiselta työpaikalta tuttu toimistokuukkeli? Entä miten tästä yleisestä häiriköstä pääsee eroon? Aki Ahlroth pohtii asiaa kolumnissaan.

Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran 1.12.2018.

Kuukkeli (Perisoreus infaustus) on pieni varislintu. Lintua tavataan Suomessa erityisesti Metsä-Lapissa ja Peräpohjolassa, mutta sitä esiintyy itärajalla eteläisessä Suomessakin saakka. Naukuvaäänistä kuukkelia pidetään eräilijän kaverina. Lintu on tunnettu siitä, ettei se eristäydy, vaan ilmaantuu esimerkiksi nuotiopaikoille kerjäämään ruoantähteitä.

Toimistokuukkeli tulee pyytämättä ja yllättäen

Myös toimistokuukkelille on leimallista pyrkimys sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Toimistokuukkeleiden levinneisyys on kuitenkin paljon kuukkeleita laajempi. Nimittäin kaikkialla, missä on työpaikkoja, on toimistokuukkeleitakin.

Toimistokuukkeli on ylenpalttisen ulospäinsuuntautunut työntekijä, joka ei malta istua työpisteellään. Hän ilmestyy yllättäen ja pyytämättä muiden työpisteille kertomaan tarinoitaan, jotka käsittelevät yksityiselämääkin hämmästyttävällä avoimuudella.

Ääritapauksissa kuukkeli raivaa mapit pois työkaverin pöydältä ja laskee siihen takapuolensa ennen monologin aloittamista. Tyypillinen asento on kuitenkin seisominen lonkkalevossa sermiä vasten nojaten. Toisessa kädessä on kahvikuppi ja toinen käsi elehtii voimakkaasti.

Parhaimmillaan toimistokuukkeli on kertoessaan itsestään. Paljon huonompi hän on kysymään, mitä muille kuuluu. Itsekeskeisyys saattaakin ärsyttää ihmisiä enemmän kuin äärimmäinen sosiaalisuus sinänsä.

Lue myös: Onko kollegasi kusipää? Tunnista hänet neljästä tyypistä ja toimi näin

Yleisiä puheenaiheita ovat tarinat työuran varrelta (kommellukset, entiset pomot, isoimmat diilit ja muut saavutukset, firman Lapin reissut), perhe (vanhemmuus, avioero, uusi suhde, lasten koulumenestys, perintökiistat), koti (putkiremontti, tuholais- ja homeongelmat, puutarhanhoito, remontointi, kodinsisustus) sekä hyvinvointi ja terveys (vatsavaivat, sairaudet, laihtuminen, lihominen, ruokavaliokokeilut, uudet harrastukset).

Maailmassa ei ole sellaista asiaa, josta toimistokuukkeli ei pystyisi kertomaan seikkaperäistä tarinaa. Herkullisimmat tarinat ovat usein sepitettyä vakiotavaraa.

Toimistokuukkeli pitää itseään hengenluojana

Toimistokuukkelia on vaikea taltuttaa, koska hän itse ei näe toimintaansa ongelmallisena. Päinvastoin hän kokee olevansa työpaikan piristysruiske: tärkeä palanen, joka parantaa työilmapiiriä ja yhteisöllisyyttä.

Vaikka viihdyttäjän roolia ei ole kirjattu kuukkelin työnkuvaan, hän pitää sitä moraalisena velvollisuutenaan. Viihdyttäjäkuukkeli onkin toista toimistokuukkelin alalajia, ankeuttajakuukkelia, selvästi harmittomampi tapaus.

Hienotunteisimmat uhrit eivät uskalla lähettää kuukkelia matkoihinsa, vaan kuuntelevat – tai ovat kuuntelevinaan. Tieto keskeneräisistä töistä aiheuttaa heissä ahdistusta, kun suustaan kiinni jäänyt kuukkeli on tehnyt lähtöä jo kolmatta varttia.

Lopulta vaihtoehtoina on sanoa suoraan tai lähteä karkuun. Suoraan sanominen on hyvin vaikeaa, koska epämuodollisessakin organisaatiokulttuurissa on hyvien tapojen vastaista todeta, että suksi kuukkeli kuuseen häiritsemästä.

Lue myös: Onko työkaverisi ankeuttaja tai juoruilija? Katso 7 selitystä työpaikan myrkylliselle ilmapiirille

Toimistokuukkelilta jäävät työt tekemättä

Eli jäljelle jäävä vaihtoehto on pakeneminen. Eräs toimistokuukkelin uhriksi joutunut tuttavani kertoi poistuvansa kuukkelin lähestyessä WC-tiloihin ja palaavansa työpisteelleen vasta kuukkelin löydettyä uuden uhrin. Sama rituaali toistuu lähes päivittäin.

Toimistokuukkelin liihottelua seuratessaan herää kysymys, ehtiikö tämä tehdä lainkaan töitä, kun merkittävä osa työpäivästä kuluu terrorisoidessa muuta työyhteisöä. Pahimmassa tapauksessa tekemättä jäävät niin omat kuin uhrienkin työt. Nykyisenä, tuottavuutta palvovana aikakautena tämän luulisi kiinnostavan johtoakin.

Tunnolliselle kuukkelille ylitöiden tekeminen onkin tuttua, kun varsinaisella työajalla tarjolla olevat sosiaaliset houkutukset siirtävät töiden tekemisen iltaan. Kuukkeli havahtuu usein kello kolmelta iltapäivällä, että sähköpostitkin ovat jääneet haastellessa lukematta. Monella toimistokuukkelilla on ongelmia itsensä johtamisessa, mikä kärjistää ongelmaa.

Toisilta toimistokuukkeleilta puuttuu tunnollisuus kokonaan, eivätkä he saa pulinaltaan mitään aikaan. Viimeistään kehityskeskusteluissa esihenkilön on otettava puheeksi tekemättömät työt ja kuukkelin toiminnasta aiheutuva kielteinen vaikutus muun tiimin tuottavuuteen.

Lue myös: Avotoimisto vai omat työhuoneet? Aivotutkijat paljastavat, mikä on työpaikan tärkein tila

Yhteiset pelisäännöt auttavat hillitsemään kuukkelia

Ongelmia on vähemmän niissä työyhteisöissä, joissa on käytetty aikaa yhteisistä pelisäännöistä sopimiseen. Millainen vuorovaikutus edistää yhteisiin tavoitteisiin pääsemistä? Kuinka keskittymistä vaativien töiden suorittamiseksi tarvittava työrauha taataan kaikille? Esimerkiksi näihin kysymyksiin on syytä etsiä vastauksia yhdessä.

Sosiaalinen vuorovaikutus on eittämättä tarpeen. Työnantajat arvostavat kasvavassa määrin ulospäinsuuntautuneita työntekijöitä, mutta se ei saisi olla itsetarkoitus.

Oleellista on, kanavoidaanko sosiaalista vuorovaikutusta työyhteisön kannalta edullisella vai epäedullisella tavalla. Jos toimistokuukkeli aiheuttaa voittopuolisesti kielteisiä vaikutuksia, johtajan pitää puuttua asiaan jämäkästi.

Ei saa olla niin, että entistä suuremman työtaakan parissa pakertavat työntekijät joutuvat elämään toimistokuukkelin pelossa. Jo siitä, että kuukkeli siirtyisi taukotilojen puolelle päivystämään, olisi tilapäistä apua. Lopullinen ratkaisu löytynee yhteisistä pelisäännöistä.

Lue myös:

Hiljaisten puurtajien kunnianpalautus – ”Heidän merkityksensä paljastuu usein vasta työpaikan vaihdon jälkeen”

Onko introvertti työpaikan vapaamatkustaja? Laura Frimanilta painava vastalause: ”Ujous ei tarkoita mielen köyhyyttä”

Vain sydämeltään sivistynyt huomaa näkymättömän ihmisen – ojennatko sinä kätesi sitä tarvitsevalle?

Valuuko työaika käsistäsi? Näillä 9 keinolla selätät työpäivän häiriötekijät



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
HelmiSimpukka-ketju –
kesätyöt 2024

HelmiSimpukka-ketju –
kesätyöt 2024

Espoo ja 26 muuta – Julkaistu 15.1.
Kesätyöt Terrafamella

Kesätyöt Terrafamella

Sotkamo – Julkaistu 8.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.