Työhaastattelu

Miten onnistua puhelinhaastattelussa? Älä sano näitä asioita – tai voit pilata mahdollisuutesi

Miten onnistua puhelinhaastattelussa? Älä sano näitä asioita – tai voit pilata mahdollisuutesi
Puhelinhaastattelu on mahdollisuus osoittaa rekrytoijalle oma sopivuus haettavaan työpaikkaan. Kuva: Adobe Stock

Puhelinhaastattelu voi edeltää varsinaista työhaastattelua. Vaikka se on myös työnhakijalle tavallista haastattelua helpompi, kannattaa myös puhelinhaastatteluun valmistautua. Lue vinkit, joiden avulla onnistut.

Puhelinhaastattelu on yritykselle helppo ja aikaa säästävä tapa tutustua hakijaan ennen varsinaista työhaastattelua. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi silloin, jos työantaja tai rekrytoija on hieman epävarma hakijan sopivuuden suhteen – puhelinhaastattelu vie tavallista työhaastattelua vähemmän aikaa.

Usein onnistunut puhelinhaastattelu johtaa varsinaiseen työhaastattelukutsuun, joten siksi puhelinhaastattelu on tilanne, johon kannattaa panostaa. Puhelinhaastattelu on hakijallekin tavallista työhaastattelua helpompi ja vaivattomampi tapa selvittää, sopivatko omat arvot ja vahvuudet yrityksen kanssa yhteen.

Puhelinhaastattelussa on kuitenkin omat haasteensa, sillä sen aikana rekrytoija yrittää selvittää sinusta mahdollisimman paljon, mutta lyhyessä ajassa. Tämän lisäksi puhelinhaastattelu saattaa hypätä eteesi aivan yllättäen – työnantaja saattaa soittaa joko ilman ennakkovaroitusta, tai sitten myös puhelinhaastattelu voidaan sopia hakijan kanssa ennakkoon.

Jotta selviydyt puhelinhaastattelusta kunnialla ja pääset rekrytointiprosessissa eteenpäin, on tärkeää tietää mitä asioita puhelinhaastattelussa tulisi välttää. Kokosimme yhteen seitsemän esimerkkiä siitä, mitä puhelinhaastattelussa ei kannata sanoa tai tehdä.

Katso myös vinkit puhelinhaastatteluun videolta:

Puhelinhaastattelu – älä tee näitä asioita sen aikana:

1. Älä vastaa puhelimeen miten sattuu

Työtä etsiessä jokainen puhelu tuntemattomasta numerosta voi olla tärkeä, sillä rekrytoija saattaa tavoitella sinua puhelinhaastatteluun ilman ennakkovaroitusta – tai ainakin soittaa sopiakseen työhaastattelusta.

Varaudu siis vastaamaan puheluun aina asiallisesti ja hyvällä energialla. Rekrytoijille on tuttua kuulla vastaukseksi jonkinlainen murahdus, joka pian muuttuu positiivisemmaksi sävyksi hakijan tajutessa kyseessä olevan potentiaalinen työnantaja.

Ensivaikutelmaa on kuitenkin vaikea unohtaa, joten tartu puhelimeen samalla asenteella kuin astelisit työhaastatteluun. Puhelua rekrytoijalta odottaessa voi olla myös hyvä idea vastata puhelimeen koko nimellä, vaikka yleensä käyttäisi esimerkiksi vain etunimeä tuntemattomiin numeroihin vastatessa.

2. Älä kuulosta tylsistyneeltä tai tympeältä

Yksi syy, miksi puhelinhaastattelu voi ensi alkuun tuntua haastavalta on se, että haastattelijaan ei saa samanlaista kontaktia kuin kasvotusten. Kun ei pääse näkemään toisen ilmeitä ja eleitä, voi myös olla vaikea tulkita, kuinka haastattelu sujuu omalta osalta.

Puhelinhaastattelussa yksi tärkeimmistä asioista, johon tulee kiinnittää huomiota, on oma ääni. Äänen tulee viestiä innokkuudesta, itsevarmuudesta ja energiasta. Hyvä tapa vaikuttaa hereillä olevalta ja skarpilta on istua ryhdikkäästi tai seistä, sekä hymyillä ja puhua mahdollisimman selkeästi.

Omaa persoonaa ei tarvitse kuitenkaan lähteä muuttamaan puhelinhaastattelua varten, eikä ottaa puheeseen käyttöön yli-innokasta, itselle todellisuudessa sopimatonta, nuottia.

Lue myös: Jännittääkö soittaminen? 4 tapaa syrjäyttää puhelinkammo

3. Älä kysy, mistä työpaikasta olikaan kyse

Etsiessäsi uutta työpaikkaa olet varmasti lähettänyt hakemuksesi moniin eri tehtäviin. Tämä kuitenkin tuo haasteita siihen, kun puhelimesi pirisee yllättäen.

Puhelimessa esittäytyminen voi mennä nopeasti ohi, joten on hankala määrittää mistä paikasta soitto tulee. Tämä ei kuitenkaan anna tekosyytä olla tietämätön tehtävästä, johon olet jo osoittanut kiinnostusta. Kysymys ”Anteeksi, mistä paikasta soitittekaan?” on sinänsä ihan ymmärrettävä, mutta voi antaa rekrytoijalla huonon ensivaikutelman sinusta.

Mitä voit siis tehdä? Yritä pysyä mihin paikkoihin olet hakenut. Tätä helpottaaksesi voit tehdä esimerkiksi taulukon, johon listaat kaikki hakemasi paikat. Päivitä listaa säännöllisesti ja pidä se esillä tai muuten nopeasti saatavilla, jotta tiedät aina missä mennään.

Tarvittaessa voit toki ystävällisesti pyytää soittajaa toistamaan uudelleen nimensä – on ihan ymmärrettävää, että välillä soittajan henkilöllisyys saattaa mennä ohi puhelun alussa.

4. Älä anna monimutkaisia vastauksia tai jaarittele

Vaikka sinulla onkin paljon kerrottavaa siitä, kuinka hyvin sopisit tehtävään, yritä pitää vastauksesi ytimekkäinä. Puhelinhaastattelu toteutetaan usein sitä varten, että rekrytoija voi vahvistaa CV:ssä listaamasi taidot ja sopivuutesi yrityksen kulttuuriin, jotta sinut voidaan kutsua paikan päälle haastatteluun.

Jos puhut liikaa yhdestä asiasta, rekrytoija ei ehdi käydä jokaista haluamaansa kohtaa läpi. Työtä hakiessa kannattaa miettiä yleisimpiä haastattelukysymyksiä valmiiksi, ja niistä voi olla apua myös puhelinhaastattelussa. Puhelinhaastattelua varten yritä vielä tiivistää vastauksia entisestään.

Kiinnitä huomiota myös rutiinikysymyksiin vastaamiseen. Esimerkiksi rekrytoijan kysyessä seuraavasta mahdollisesta haastatteluajasta, hän panee merkille myös sen, kuinka innokas olet löytämään sopivan ajan työhaastattelulle.

5. Älä pelkää hiljaisia hetkiä

Yksi asia, joka saattaa jännittää monia puhelinhaastattelussa, on kiusallinen hiljaisuus. Älä kuitenkaan yritä täyttää puhelun hiljaisia hetkiä epämääräisellä selittelyllä, vaan mieti mieluummin tarkkaan jokaista vastaustasi.

Lyhyet hiljaiset hetket ovat normaaleja puhelinkeskustelussa eikä niitä kannata pelätä. Annat paremman ja harkitun kuvan itsestäsi kun pohdit hetken aikaa vastaustasi sen sijaan, että höpötät mitä saattuu.

Jos taas haastattelija on hetken hiljaa, se ei välttämättä tarkoita, ettei hän olisi tyytyväinen vastaukseesi. Haastattelija myös tekee muistiinpanoja haastattelun aikana ja miettii seuraavaa kysymystään.

6. Älä kysy liian yleisluontoisia kysymyksiä yrityksestä

Haastattelu on myös hakijan tilaisuus selvittää, onko kyseinen yritys sopiva itselleen. Puhelinhaastattelu ei kuitenkaan ole sopiva hetki tentata haastattelijaa yrityksestä, ja liian yleisluontoinen pyyntö kertoa yrityksestä antaa vaikutelman, ettet tietäisi yrityksestä mitään.

Tee siis kotiläksysi ja kysy yksi tai kaksi tarkempaa kysymystä, esimerkiksi: ”Huomasin, että olette kasvaneet viimeisen parin vuoden aikana hurjasti. Mistä olette eniten innoissanne yrityksenne tulevaisuudesta?”. Näin pääset parhaiten tuomaan esille kiinnostuksesi yritystä kohtaan ja osoitat, että olet tehnyt taustatyöt huolella.

7.  Älä kysy työsuhde-eduista

”Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, mahdollisuuden etätyöhön ja hyvät työsuhde-edut”, lukee yhä valitettavan monessa työpaikkailmoituksessa, ja työsuhde-edut voivat pahimmassa tapauksessa jäädä täysin pimentoon.

Eduista ei kuitenkaan kannata kysyä tarkemmin heti puhelinhaastattelussa. Tämä on tilaisuutesi osoittaa kiinnostuksesi yritystä ja tehtävää kohtaan, eikä pelkästään selvitellä mahdollisia etuja.

Keskity ennemmin tuomaan esille se, mitä sinä voit tarjota yritykselle. Tällöin puhelimesi pirisee todennäköisesti uudestaankin ja saat kutsun varsinaiseen työhaastatteluun.

Lue myös:

Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun

8 asiaa, joita ei kannata sanoa työhaastattelun aikana

Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä

”Kerro jotain itsestäsi” – Vältä vastaamasta näillä sanoilla työhaastattelussa


dtlogo

Roosa Naukkarinen

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Uusi Helsinki – Julkaistu 22.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 1.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Kesätyöntekijöitä HUSin tukipalvelutehtäviin

Kesätyöntekijöitä HUSin tukipalvelutehtäviin

Uusimaa ja 8 muuta – Julkaistu 25.1.
Kesätöihin HKScanille

Kesätöihin HKScanille

Vantaa ja 5 muuta – Julkaistu 29.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.