Yritysvalmentaja Thomas Erikson jaottelee Idiootit ympärilläni -kirjassaan ihmiset neljään eri värityyppiin. Kun tunnistat oman värisi, itsetuntemuksesi lisääntyy ja opit olemaan paremmin vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.11.2019.
Ruotsalainen yritysvalmentaja, kirjailija ja käyttäytymistieteiden tutkija Thomas Erikson kertoo kirjassaan Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään, että ihmisten käyttäytymismallit ovat jaoteltavissa neljään eri värityyppiin.
Eriksonin yli 20 vuoden ajan käyttämä jaottelu pohjautuu psykologi William Moulton Marstonin 1920-luvulla kehittämään DISC-järjestelmään.
Värit ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Eriksonin mukaan vain viisi prosenttia maailman väestöstä edustaa vain yhtä värityyppiä. Lähes meissä kaikissa on siis vähintään kahta väriä, usein kolmea tai jopa kaikkia neljää.
Yleensä joidenkin värityyppien ominaisuudet ovat kuitenkin hallitsevia.
Näin hyödynnät värityyppejä
Lukuisia yrityksiä valmentaneen Eriksonin mukaan 90 prosenttia työpaikkojen ongelmista johtuu huonosta kommunikaatiosta. Hänestä onkin tärkeää vahvistaa omaa itsetuntemusta ja siten vuorovaikutusta muiden kanssa.
Värijaottelun avulla voit oppia tuntemaan vahvuuksiasi ja heikkouksiasi paremmin ja kehittämään niitä. Voit myös mahdollisesti hyödyntää jaottelua työelämässä tunnistamalla esihenkilösi, asiakkaidesi ja kollegoidesi käyttäytymismalleja.
Talouselämän mukaan värityyppejä hyödynnetään Ruotsissa monin eri tavoin. Yritykset voivat esimerkiksi räätälöidä materiaalejaan asiakkaan värityypin mukaan tai palavereissa voi lähestyä ihmisiä kunkin osallistujan värityypin mukaan.
Jos tietää, että edessä on tapaaminen tiukan punaisen asiakkaan kanssa, voi yrittää hetkeksi muuttua itse rauhaa rakastavasta vihreästä topakammaksi.
Tunnistatko, minkä värinen olet? Entä työkaverisi – ymmärrätkö häntä nyt paremmin?
Punainen:
Persoonallisuuden piirteitä:
- tarmokas
- kunnianhimoinen
- lujatahtoinen
- määrätietoinen
- ongelmanratkaisija
- aikaansaava
- kilpailunhaluinen
- voimakas
- utelias
- suora
- aloitteentekijä
- päättäväinen
- kärsimätön
- itsepäinen
Vahvuudet:
Punainen on säpäkkä, intohimoinen tyyppi, joka saa pyörät pyörimään. Hän hoitaa hommat nopeasti eikä jää märehtimään. Punaisia on paljon yritysmaailman johdossa.
Haasteet:
Punainen ei kestä jahkailua, asioiden perinpohjaista punnitsemista ja kyseenalaistamista. Innostuessaan liikaa punaisesta tulee kontrolloiva, pomotteleva ja jopa mahdoton. Astuu jatkuvasti toisten varpaille.
Keltainen
Persoonallisuuden piirteitä:
- ulospäinsuuntautunut
- vakuuttava
- verbaalinen
- avoin
- positiivinen
- empaattinen
- optimistinen
- luova
- spontaani
- tunteellinen
- innostava
- tarvitsee huomiota
Vahvuudet:
Iloinen, pirteä keltainen voi olla viihdyttävä ja leppoisa tunnelman kohottaja. Keltainen osaa porista kaikkien kanssa ja rakastaa hurmata.
Haasteet:
Keltaisen kääntöpuolia ovat itsekkyys, pinnallisuus ja ääretön itsevarmuus. Häneltä voi olla vaikeaa saada suunvuoroa. Rajattomasti tilaa saadessaan hän voi viedä huoneesta kaiken hapen ja jättää muut keskustelun ulkopuolelle. Tarinoissa saattaa olla joskus käytetty aika paljonkin värikynää.
Vihreä
Persoonallisuuden piirteitä:
- kärsivällinen
- luotettava
- huomioonottava
- hillitty
- rakastettava
- sisukas
- hyvä kuuntelija
- ystävällinen
- varovainen
- suorittava
- lojaali
- avulias
- huomaavainen
Vahvuudet:
Ystävällisen ja luotettavan vihreän kanssa on helppo tulla toimeen, koska hän on joustava ja mukava. Vihreä on parhaimmillaan tiimityössä.
Haasteet:
Vihreä voi olla viesteissään epäselvä, ja päättämättömyys syö hänen ympäriltään energiaa. Hän ei välttämättä halua ottaa kantaa ja näyttäytyy näin hampaattomana. Vihreän voi olla vaikea sietää muutosta.
Sininen
Persoonallisuuden piirteitä:
- tutkiva
- varovainen
- järjestelmällinen
- säntillinen
- tarkka
- looginen
- sovinnainen
- etäinen
- objektiivinen
- perfektionisti
- suunnitelmallinen
- tarkkaileva
- seuraa ohjeita
- seuraa rutiineita
Vahvuudet:
Analyyttinen sininen on rauhallinen ja järkevä. Hän miettii ennen kuin toimii. Taito pitää pää kylmänä saattaa olla monen mielestä kadehdittavaa.
Haasteet:
Kriittinen ajattelu saattaa liukua pessimismiin, epäileväisyydeksi ja kyseenalaistamiseksi. Pahimmillaan sininen ei näe ympärillään kuin synkkyyttä ja epäonnistumista.
Lähde: Thomas Erikson Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena Kustannus, 2017)
Lue myös:
Onko kollegasi kusipää? Tunnista hänet neljästä tyypistä ja toimi näin
Miten vaihtaa työpaikkaa olematta kusipää? Työelämän asiantuntijalta napakka neuvo
Sosiaalisuus on ehkä tärkein työyhteisötaito, muttei suinkaan suosituinT
Positiivinen ilmapiiri parantaa työhyvinvointia – Näin sinä voit vaikuttaa