Psykopaattia kiehtoo korkea status ja valta. Hän voi olla piirteidensä perusteella sopiva esimerkiksi myyntityöhön. Myös politiikasta voi löytyä psykopaatteja, sanoo asiantuntija. Lue, mitkä ovat yleisiä psykopaattien ammatteja.
Psykopaattia houkuttelee sellainen työnkuva, joissa hän voi käyttää valtaa ja hyödyntää manipulatiivisia taitojaan ohjailemalla ihmisiä. Psykopaatille on tärkeää se, miten muut ihmiset näkevät hänet, joten hän kaipaa ammatillisesti korkeaa statusta.
”Erityisesti psykopaattia kiehtovat alat, joissa henkilö, johon hän käyttää valtaa, osoittaa hänelle kiitollisuutta. Esimerkiksi lääkärin ja asianajajan ammatit ovat tällaisia”, psykologian tohtori, työnohjaaja Helinä Häkkänen avaa.
Häkkäsen mukaan tiettyjen alojen, kuten rahoitusalan, on ajateltu houkuttelevan erityisen paljon psykopaatteja. Todellista faktaa on kuitenkin vähän, jos lainkaan.
”En tiedä alaa, joka olisi täysin vapaa näistä ihmisistä. Pappikin voi käyttää aika paljon valtaa”, Häkkänen sanoo.
Psykopatia on uinut politiikkaan
Helinä Häkkäsen mukaan ammattilaiset keskustelevat tällä hetkellä siitä, miten psykopatia on uinut politiikkaan.
"Donald Trumpista kirjoitettiin Yhdysvalloissa kirja, jonka tekemiseen osallistui maan 30 vaikutusvaltaisinta mielenterveysalan ammattilaista. He arvioivat, että Trump täyttää vahvasti patologisen narsistin ja mahdollisesti myös psykopaatin määritelmän", Häkkänen sanoo.
Kukaan ei kuitenkaan pystynyt puuttumaan hänen toimintaansa. Häkkänen onkin kysynyt Trumpin presidenttikauden aikana luennoillaan, kuka oli tällöin maailman vaarallisin mies. Kukaan ei vastannut Trumpia.
”Itse olin kuitenkin sitä mieltä, että hän oli valtansa ja persoonansa takia maailman vaarallisin mies.”
Psykopaatti voi sopia myyntityöhön
Psykopaatti osaa antaa itsestään seurallisen, hauskan ja viehättävän ensivaikutelman. Hän on ulospäinsuuntautunut ja estoton. Näistä ominaisuuksista voi olla hyötyä ammateissa, joissa pitää saavuttaa nopea taloudellinen hyöty tekemällä vaikutus ihmisiin.
”Tällaiset henkilöt ovat esimerkiksi loistavia myyjiä. Psykopaattinen ihminen voi puhua mustan valkoiseksi ja saada ihmisen uskomaan siihen”, Häkkänen sanoo.
He ovat taitavia lyhyissä liiketapaamisissa, mutta pidemmässä yhteistyössä liikekumppanit huomaavat psykopaatin vilpillisen käytöksen ja alkavat pitää häntä epärehellisenä. Psykopaatin urakehitystä haittaa lisäksi pitkäjänteisyyden puute, impulsiivisuus sekä töykeäksi koettu käytös.
Näin tunnistat psykopaatin
Psykopatia on luonnehäiriö. Sen esiintyvyys väestössä on 1-2 prosenttia. Noin 10 prosentilla on siihen liittyviä piirteitä.
Psykopaatti on:
- pinnallinen
- lipevä
- itsekeskeinen
- mahtipontinen
- valheellinen
- petollinen
- manipuloiva
- impulsiivinen
- päämäärätön
- ei tunne syyllisyyttä, katumusta tai empatiaa
- käyttää ihmisiä hyväksi
- vieroksuu vastuunottoa
Jutussa käytetty haastattelun lisäksi lähteenä Duodecimin artikkelia psykopatiasta.
Lue myös:
Onko kollegasi kusipää? Tunnista hänet neljästä tyypistä ja toimi näin
Oletko työpaikan hyssyttelijä tai riidankylväjä? Katso 5 yleistä tuhoavaa toimintatapaa työpaikalla