Työkokemus, taidot, verkostot… Vapaaehtoistyössä tärkeintä on tietysti auttaminen. Mutta se myös antaa valtavasti auttajalle. Vapaaehtoistyön tekeminen voi esimerkiksi johdattaa uudelle uralle, syventää osaamista, tarjota vastapainoa arjelle ja lisätä onnellisuutta.
”Miten sä oikein jaksat?” moni kysyy, kun kuulee vapaaehtoistyöstäni.
Kiitos oikein hyvin. Voin nimittäin paljastaa, että vapaaehtoistyö antaa paljon enemmän kuin ottaa.
Olen tehnyt yli kahdeksan vuotta vapaaehtoistyötä Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalolla, ja paikasta on tullut kuin yksi koti minulle. Vaparivuorossani menen turvatalolle suoraan töistä, vietän siellä illan ja yön ja lähden ”turvikselta” aamulla töihin.
Kun kysyin LinkedInissä muilta, mitä he ovat saaneet vapaaehtoistyöstä, moni kertoi, miten se on auttanut eteenpäin uralla. Tässä omieni ja muiden kokemusten pohjalta joukko syitä kokeilla vapaaehtoistyötä:
1. Vapaaehtoisena annat vähän aikaasi, mutta saat onnea ja merkitystä
Nuorten turvatalolla vapaaehtoista suositellaan käymään kerran kuussa, jos elämäntilanne antaa myöten. Se on lopulta aika vähän – vain yksi ilta kolmestakymmenestä.
Ja vähempikin riittää: on monia vapaaehtoistöitä, joita voi tehdä satunnaisesti ja lyhyempinä jaksoina. Jokainen voi tehdä sen verran, kun itse jaksaa ja pystyy. Jokainen tunti on arvokas.
Usein vapaaehtoinen ei siis anna prosentuaalisesti isoa osuutta ajastaan, mutta vastineeksi saa merkitystä ja hyvinvointia. Itse ajattelin pitkään, että elämästäni puuttui jotain. Kun aloitin vapaaehtoistyön, jokin loksahti kohdalleen ja tunne hävisi.
Tutkimustenkin mukaan asioiden tekeminen muiden ihmisten tai vaikkapa ympäristön hyväksi lisää onnellisuutta paremmin kuin esimerkiksi vapaapäivä tai itsensä hemmotteleminen.
2. Vapaaehtoistyössä keräät työkokemusta
Varsinkin jos on vielä uransa alussa, vapaaehtoisena voi saada tärkeitä merkintöjä ansioluetteloon. Toisaalta kokemus voi myös auttaa vaihtamaan alaa tai syventämään työuralla jo hankittua osaamista. Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös työttömänä.
Vapaaehtoistyö voi johtaa jopa ammattiin, kuten kävi sosiaalialan asiantuntijalle Amina Mohamedille. Hän löysi vapaaehtoistyön avulla itselleen sopivan koulutuksen ja työuran, ja lopulta osaamisen ympärille syntyi oma yritys.
3. Voit verkostoitua – ja jopa ystävystyä
Vapaaehtoistyössä hankitut verkostot voivat olla tärkeitä työelämässä. Ja vaikkei verkostoista olisi suoraa ammatillista hyötyä, pääset ainakin kohtaamaan kiinnostavia tyyppejä erilaisista taustoista.
Omassa vapaaehtoistyössäni olen tutustunut ainakin nuoriin, eläkeläisiin, opiskelijoihin, työttömiin, kaikenlaisia työtä tekeviin, yrittäjiin, perheellisiin, sinkkuihin sekä sosiaalialan, kasvatuksen ja terveydenhuollon ammattilaisiin ja harjoittelijoihin.
Vapaaehtoisena voi olla seurana yksinäisille, mutta toisaalta myös helpottaa omaa yksinäisyyttä.
4. Vapaaehtoisena saat hyödyllistä koulutusta
Vapaaehtoisena olen saanut paljon koulutusta, josta on hyötyä sekä yksityiselämässä että uralla. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena olen oppinut huippukouluttajien johdolla esimerkiksi henkisestä ensiavusta, mielenterveydestä, dialogisuudesta ja moninaisuudesta. Työelämässä moni vastaava koulutus maksasi maltaita, vapaaehtoisena saan kaiken opin ilmaiseksi.
Samalla olen voinut kurkistaa kansanvälisen ja historiallisen jättijärjestön historiaan ja monenlaiseen toimintaan.
5. Maailmantuskasi helpottuu, kun autat
Jos tuntuu, että maailmassa tapahtuu vain ikäviä asioita, vapaaehtoistyö auttaa. Olet tehnyt ainakin jotain hyvää. Moni innostuu siitä, että voi vapaaehtoisena vaikuttaa yhteiskuntaan.
”Vapaaehtoistyö auttaa jaksamaan arjessa. Auttaminen antaa sellaista, mitä ei voi saada rahalla. Kun autan, tunnen, että elän”, Amina Mohamed sanoo.
Kun itse näen vapaaehtoistyössäni Nuorten turvatalolla, että nuorta ja hänen perhettään autetaan, saan toivoa. On helpompi uskoa, että kyllä kaikki järjestyy.
Pienet ja isot hyvät käänteet jäävät mieleen. Ujo nuori uskaltautuu kenties puhumaan, toinen löytää asunnon ja kolmas oppii leikkaamaan sipulin.
6. Pääset vapaaehtoisena oman kuplasi ulkopuolelle
Moni meistä jakaa arkensa ihmisten kanssa, joilla on samanlainen tausta tai elämäntilanne. Vapaaehtoisena pääsee tapaamaan ihmisiä, joita ei välttämättä muuten tapaisi. Näin maailmankuva laajentuu ja saa uusia näkökulmia.
Kun tekee vapaaehtoistyötä, saa myös perspektiiviä omiin ongelmin ja murheisiin ja ne saattavat pienentyä. Tai ainakin saa hetkeksi muuta ajateltavaa ja hyvän mielen.
7. Kehität tärkeitä työelämätaitoja
Vapaaehtoishommissa voi kehittyä esimerkiksi johtamisessa, projektien vetämisessä, viestinnässä, muiden valmentamisessa tai perehdyttämisessä, organisoimisessa tai vieraissa kielissä.
Samalla saatat oivaltaa, mistä nautit (ja kenties mistä et) ja missä olet hyvä. Kun tunnet itsesi paremmin, työnhaku ja uralla eteneminenkin helpottuu.
8. Saat vapaaehtoistyöstä vastapainoa arjelle
Vapaaehtoistyö voi siis olla monella tapaa arvokasta oman uran kannalta ja syventää ammatillista osaamistasi, mutta toisaalta myös antaa kaivattua vastapainoa työelämälle.
Halutessasi voit tehdä vapaaehtoisena jotain yksinkertaista, jossa laitat aivot narikkaan ja palaudut työstä (tai vaikkapa hektisestä perhe-elämästä).
On tärkeää valita juuri itselle sopiva pesti. Itse vietän päiväni koneen ääressä tehden asiantuntijatyötä, joten kaipaan vapaaehtoishommilta jotain konkreettista.
Rakastan sitä, että vaparivuorossa turvatalolla minun ei tarvitse miettiä strategioita tai tuijottaa mitään ruutua. Minun tarvitsee vain olla läsnä nuorille ja huolehtia helpoista askareista, kuten laittaa iltapalaa tai pedata sänky uudelle nuorelle.
9. Sinulta ei vaadita supervoimia
Moni ajattelee, että vapaaehtoistyö vaatii monenlaisia ominaisuuksia. Avoin asenne ja halu auttaa vievät kuitenkin pitkälle.
Esimerkiksi omassa vapaaehtoishommassani riittää, että on ihan tavallinen luotettava aikuinen. Käyn kaupassa, laitan ruokaa ja juttelen nuorten kanssa. Varsinaisesta kriisiavusta vastaa koulutettu ja kokenut ammattilainen.
Kun toiminta on hyvin järjestetty, vapaaehtoinen saa hommaan tarvittavan perehdytyksen muilta vapaaehtoisilta ja mahdollisesti myös ammattilaisilta. Omassa vapaaehtoistehtävässäni vapari toimi yövuorossa työparina sosiaalialan ammattilaisen kanssa. Häneltä saa myös keskusteluapua, jos nuoren murheet tai vaikea tilanne jää kuormittamaan omaa mieltä.
Verkkoauttamisessa, kuten suositussa Sekasin-chatissa, vapaaehtoisella on aina ammattilainen tukena, jos ei vaikkapa tiedä, mitä tehdä kriisitilanteessa, tai tarvitsee itse tukea rankan keskustelun jälkeen.
10. Löydät varmasti itsellesi sopivan tavan auttaa
Jokaiselle löytyy jotakin. Auttamisen kohteen ja tavan voi valita omien kiinnostusten ja elämäntilanteen mukaan. Oma tilanteeni esimerkiksi on mahdollistanut yöpymisen turvatalolla. Jos yön viettäminen poissa kotoa ei joskus enää ole vaivatonta, aion toimia vaikkapa vapaaehtoisena ystävänä nuorelle.
Itse valitsin nuoret, koska olen työssäni kohdannut heitä paljon, opin nuorilta valtavasti ja tiedän, että nuoruus voi olla vaikeaa.
Vapaaehtoistyön mahdollisuuksia
- Ketä haluaisit auttaa? Auttaa voi esimerkiksi eläimiä, luontoa, maahanmuuttajia, lapsia, nuoria, vanhuksia, perheitä, yksinäisiä tai vankeja.
- Kiinnostaako auttaminen liittyen harrastukseesi? Kulttuuritapahtumissa, urheiluseuroissa, tapahtumissa ja monenlaisissa järjestöissä voi tehdä vapaaehtoistyötä.
- Auttaisitko muita eteenpäin uralla? Jos sinulla on hyödyllistä osaamista, voit kenties mentoroida toista työelämässä tai auttaa työnhaussa.
- Haluatko auttaa itsenäisesti? Vapaaehtoistyön ei tarvitse olla organisoitua tai tapahtua järjestön kautta, vaan se voi olla vaikkapa kauppa-apua naapurin vanhukselle tai roskien keräämistä kävelylenkillä.
- Keräisitkö rahaa? Tärkeää työtä tekevää järjestöä voi auttaa kiertämällä keräyslippaan kanssa.
- Voisitko luovuttaa? Verenluovuttajille on aina tarvetta.
- Haluaisitko maailmalle? Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös ulkomailla.
- Auttaisitko mieluiten kotoa käsin? Muita voi auttaa myös verkossa tai puhelimessa esimerkiksi erilaisissa auttavissa puhelimissa ja chateissa.
Voin vakuuttaa, että omalta tuntuva tapa auttaa kyllä löytyy.
Lue myös:
Amina Mohamedilla, 32, ei ollut nuorena omannäköisiä esikuvia – nyt hän on tärkeä roolimalli muille
Petra Kangaslampi jäi työttömäksi – sitten absurdi käänne vei töihin itävaltalaiselle kamelifarmille