Kokeilukulttuurista puhutaan paljon, mutta harvassa työpaikassa sitä eletään yhtä kirjaimellisesti toteen kuin Ambientialla. Tapasimme kolme ammattilaista, jotka kertovat, miten kokeilemiseen heittäydytään – töissä ja sen ulkopuolella.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhteistyössä Ambientian kanssa. Ambientia rekrytoi nyt uusia ammattilaisia joukkoonsa – katso avoimet paikat »
Konsultin arjessa syke saattaa nousta monestakin syystä, mutta tällä kertaa olosuhteet ovat poikkeukselliset.
Helsinkiläisellä kuntosalilla joustavien köysien varassa juoksee, loikkii, punnertaa ja hikoilee joukko ammattilaisia, jotka tavallisesti työskentelevät digitaalisten palvelujen, verkkosovellusten ja verkkokaupankäynnin ratkaisujen parissa Ambientialla.
Ambientialaiset ovat kutsuneet meidät seuraamaan lajikokeilupäiväänsä ja kuulemaan lisää siitä, millaista on työskennellä kovaa vauhtia uudistuvassa kasvuyrityksessä.
”Meillä järjestetään paljon tällaisia liikuntaan liittyviä lajikokeiluja”, Ambientialla palvelupäällikkönä työskentelevä Auli Sarvikivi paljastaa. "Jos joku keksii kiinnostavan lajin kokeiltavaksi, voi kerätä vapaasti ryhmän kasaan, ja firma tukee kokeilua tietyllä summalla."
Kurkista Ambientian lajikokeilupäivään videolta:
Kokeilut vaativat heittäytymistä
Tänään tapaamme Elite Trainers -kuntosalilla GoFlo-treenin merkeissä, mutta aiemmin Auli on kokeillut yhdessä kollegoidensa kanssa muun muassa ilmajoogaa ja seinäkiipeilyä.
”Lajikokeilu on itse asiassa aika laajasti käsitetty asia. Olemme käyneet katsomassa myös oopperaa ja balettia – vieraita lajeja monelle meistä, mutta hauskaa on ollut.”
Uuteen lajiin tutustuminen vaatii heittäytymistä ja avointa mieltä, jotka koetaan tärkeinä piirteinä Ambientialla myös työyhteisössä.
”Tällainen kokeiluhenkisyys näkyy siinä, että meillä ollaan avoimia yksittäisten ihmisten ideoille siitä, mitä voidaan tehdä ja miten omaa työtä voisi parantaa”, Auli kertoo.
”Kollegani esimerkiksi järjesti asiakkaallemme myyntihackathonin. Siinä kokeiltiin uudenlaista lähestymistapaa ratkaisujen hakemiseksi, ja se osoittautui sekä meidän että asiakkaan kannalta tosi kiinnostavaksi ja hedelmälliseksi.”
”Töihin on ihan älyttömän mukava tulla”
”Olen vähän perinteisempien lajien ystävä”, sovellusarkkitehti Juha Wiberg puuskahtaa treenin päätteeksi. "Mutta kyllähän nämä kokeilut tiimiyttävät ja rikkovat vähän sitä arkea."
Juha kertoo, että itse asiassa myös tiimi, jossa hän tällä hetkellä työskentelee, on perustettu kokeilumielessä.
”Se on osoittautunut aika menestyksekkääksi ainakin siinä mielessä, että kaikki sanovat, että töihin on ihan älyttömän mukava tulla.”
Generalistiksi itseään kutsuva Juha on työskennellyt Ambientialla vuosikymmenen ajan ja on ehtinyt sovitella päähänsä jo jos jonkinlaista hattua – koodarista tiiminvetäjään.
Ennen Ambientialle siirtymistään hän kertoo vaihtaneensa työnantajaa tiheästi. Vuosien varrella Ambientiasta on kuitenkin tullut enemmän kuin työpaikka.
”Tämä on minulle vähän niin kuin koti. Meillä on turvallinen, lämmin ja ihmisläheinen kulttuuri. Jollekin se voi olla jopa liikaa, jos ei ole tottunut siihen, että toimitusjohtajaa voi koputtaa olkapäähän ja mennä juttelemaan, jos jokin asia painaa.”
Työ ei katso aikaa eikä paikkaa – eikä välttämättä edes tapaa
Kuntoilun jälkeen ambientialaiset suuntaavat saunomaan ja syömään Löylyyn, jossa tapaamme myös uunituoreen operatiivisen johtajan Olli Porolan.
Olli on siirtynyt projektipäällikön ja tiiminvetäjän tehtävistä operatiivisen johtajan saappaisiin aivan hiljattain työskenneltyään Ambientialla vasta vuoden. Triathlon-valmentajanakin kunnostautunut Olli odottaa innolla uuden pestinsä mukanaan tuomia haasteita ja mahdollisuuksia.
”Tämä on tietyllä tavalla todella haastava, mutta myös innostava tilaisuus. On tosi paljon mahdollisuuksia kehittää ja viedä firmaa eteenpäin”, hän kertoo. ”Itselleni yksi tärkeimmistä asioista on se, että meillä on psykologinen turvallisuus kokeiluihin nyt ja tulevaisuudessa.”
Ennen saunan lauteille siirtymistä Olli avaa vielä läppärinsä kahvilan pöydässä ja tarkistaa sähköpostinsa. Tämänkaltainen ajasta ja paikasta riippumaton työnteko onkin hänen mukaansa yksi leimaava tekijä Ambientian kulttuurissa.
”Meillä saa hyvin vapaasti tehdä etätöitä. Oikeastaan ainoita reunaehtoja on se, että pysyy suurin piirtein Euroopan aikavyöhykkeellä”, Olli sanoo ja kertoo itsekin työskennelleensä syksyllä muun muassa Rodokselta käsin.
”Sijainnin lisäksi meillä pääsee muutenkin vaikuttamaan siihen, millaisilla työkaluilla työnsä tekee ja millaisiin projekteihin lähtee mukaan.”
Kasvuyrityksessä on tilaa uusille ammattilaisille
Ambientiassa on onnistuttu säilyttämään maanläheinen ja lämmin kulttuuri myös vauhdikkaassa kasvuvaiheessa. Yritys on ylittänyt hiljattain 180 työntekijän rajapyykin, ja kasvun myötä on auennut myös uudenlaisia uramahdollisuuksia.
”Työmahdollisuudet laajenevat meillä koko ajan myös perinteisen ohjelmistotekemisen ulkopuolelle. Ohjelmistokehityksen lisäksi talostamme löytyy myös palvelumuotoilijoita, visuaalisia suunnittelijoita ja AI-asiantuntijoita”, Olli listaa.
Olli, Auli ja Juha kokevat, että Ambientian porukassa löytyy tilaa erityisesti innokkaille tekijöille, jotka haluavat ottaa vastaan kasvavaan firmaan ja asiakkuuksien kehittämiseen liittyviä haasteita.
”Meillä on töissä huima joukko oman alansa ammattilaisia, todellisia guruja. Toivoisinkin, että saisimme vastaavanlaisia kollegoja lisää – sillä olemme kuitenkin olemassa asiakkaitamme varten”, Auli tiivistää.
Haluisitko sinä kokeilla siipiäsi Ambientialla?