"Minulla on pahimmillaan ollut kuusi voimassa olevaa työsopimusta, eikä silti yhtään työtunteja", sanoo Anna, joka on nollatuntityöläinen ja yksityisyrittäjä. Miten niin sanotut nollatuntisopimukset toimivat?
Kun Etelä-Suomessa pienellä paikkakunnalla asuva Anna laskeskelee työsopimuksiaan, kuluu siinä hetki. Laskeminen ei nimittäin ole ihan helppoa, sillä hän ei heti muista, mitkä hänen työsopimuksistaan ovat voimassa ja mitkä eivät.
Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin työsopimuksia on yllättävän paljon. Toisekseen työtunteja on yllättävän vähän.
Pienen miettimisen jälkeen kaikki omat työnantajat muistuvat mieleen. Ne ovat iso valtakunnallinen siivousfirma, kaksi rakennusalan henkilöstönvälitysfirmaa ja kaksi muuta henkilöstönvälitysfirmaa, joista Anna on hakenut muun muassa palvelualan ja tekniikan alan töitä.
Yhden henkilöstövälitysfirman työsuhteen Anna on katkaissut, koska työvuoroja ei tullut niin pitkään aikaan.
Annalla on siis tällä hetkellä viisi voimassa olevaa työsopimusta, joista kaikki ovat nollatuntisopimuksia. Mutta töitä Annalla ei ole aina ollenkaan.
”Minulla on pahimmillaan ollut yhtä aikaa kuusi voimassa olevaa työsopimusta, eikä silti yhtään työtunteja. Olen lisäksi yrittäjä eli taidan olla tilastoissa seitsemän työllistynyttä henkilöä, vaikka tuloja ei ole välillä yhtään”, Anna sanoo.
Anna esiintyy tässä jutussa nimettömänä, koska ei halua tulla tunnistetuksi. Kuinka hän on päätynyt tällaiseen tilanteeseen?
”Työtunteja ei riitä kaikille”
Keski-ikäinen Anna toimii yksityisyrittäjänä matkailualalla. Hänellä on kaksi ammattitutkintoa ja hyvin laaja kielitaito. Yrityksestä saatava tulot eivät kuitenkaan riitä koko elantoon, sillä työ on kausiluonteista.
”Lisäksi osa alan töistä menee opiskelijoille ja TE-toimiston kurssien ilmaisille työharjoittelijoille. Yritykset saavat nykyään paljon ilmaisia työntekijöitä ilmoittamalla kärsivänsä työvoimapulasta, koska täällä päin on massatyöttömyyttä. Työvoimakoulutuksissa on jopa useiden viikkojen ilmaiset työharjoittelut, joten yritysten ei tarvitse maksaa työntekijöille palkkaa”, Anna sanoo.
Anna itse ei ole työvoimatoimiston asiakas, eikä osallistu ilmaiseen työntekemiseen, sillä hän on yrittäjä – ja hänellähän on tosiaan useita työsuhteita.
Anna on tehnyt ennakkoluulottomasti paljon muitakin töitä, kuin kapeasti koulutuksensa mukaisia töitä. Hän on hakenut töihin useisiin eri alojen yrityksiin ja monen alan henkilöstövuokrausyrityksiin.
Henkilöstövuokrausyritysten listoille pääseminen on vaatinut sekin ponnisteluja.
”Sinne vaaditaan lomakkeiden täyttöä ja haastattelu tai jopa kaksi haastattelua. Rekrytointihenkilökuntaa tämä kyllä työllistää. Listoille pääseminen on silti loppujen lopuksi helppoa, mutta työtunteja ei riitä kaikille”, Anna sanoo.
Lähes nolla tuntia
Mutta vaikka Anna onkin päässyt henkilöstövälitysfirmojen listoille, siltikään itse töitä ei juurikaan tule. Sitä Anna ihmettelee itsekin.
”Yritykset kuitenkin isoon ääneen valittavat työvoimapulastaan. Silti työtunteja ei anneta työntekijöille eikä osaaville työttömille työnhakijoille, joita alueella olisi. Yhdenkin henkilöstövälitysfirman listoilla on kolmetuhatta ihmistä – montakohan heistä saa työtunteja?” Anna ihmettelee.
Anna käy vielä läpi työsopimuksiaan. Hän on saanut kaikista nollatuntityösopimuksistaan työsuhteen alussa työtunteja ja sen jälkeen yritys on antanut ymmärtää, että töitä on jatkossakin. Toisin on kuitenkin käynyt. Työn tarjoamisessa on ollut jopa kuukausien tauko.
Erityisesti Annaa on jäänyt harmittamaan tilanne viime kesältä. Iso firma lupaili hänelle työtunteja heinäkuulle, joten Anna järjesteli oman yrityksensä töitä pois luvatuilta työviikoilta.
”Sitten ei tullutkaan yhtään työtuntia ja olin työttömänä”, Anna sanoo.
Kohti uutta työsopimusta
Välitysfirmalta saaduissa työkeikoissa ehti syksyllä olla jopa neljän kuukauden tauko, kunnes puhelin viimein soi. Annalle tarjottiin vihdoin työnvälitysfirmasta töitä. Niitä oli tarjolla kokopäiväisesti muutamaksi viikoksi – mutta jatkosta ei ole taaskaan tietoa.
”En voi yhtään sanoa, kuinka paljon työskentelen keskimäärin, sillä välillä ei ole töitä ollenkaan ja välillä on ylitöitä. Työkeikka voi tulla jopa muutaman tunnin varoitusajalla”, Anna sanoo.
Tällä hetkellä Anna hakee taas uusiin henkilöstövälitysfirmoihin töihin. Viime aikoina hän on käynyt kuudessa työhaastattelussa.
”Katsotaan, montako työsopimusta pitää solmia, että saan tarpeeksi työtunteja”, Anna sanoo.
TE-toimisto: Ilmiö on tuttu
Uudenmaan TE-toimiston työttömyysturvayksikön palveluesimies Jannika Saario on myös törmännyt Annan kuvailemaan ongelmaan nollatuntisopimusten kanssa.
”Jonkin verran tapahtuu sellaista, että on nollatuntisopimuksella mutta ei välttämättä ole työtunteja”, Saario sanoo.
Saario neuvoo, että nollatuntisopimuksesta saa irtisanoutua ilman karenssia, jos töitä ei ole ollut 12 kalenteriviikkoon välittömästi ennen irtisanoutumista. Hän suosittelee kuitenkin ottamaan nollasopimuksiakin vastaan.
”Työttömyysturvalaki lähtee siitä, että täytyy ottaa vastaan kokoaikatyötä ja myös osa-aikatyötä saadakseen työttömyysetuutta eli sikäli nollatuntisopimustyötäkin tulee ottaa vastaan.”
Mikä nollatuntisopimus?
Niin sanotuissa nollatuntisopimuksissa eli nollasopimuksissa työsopimuksessa ei ole määritelty työajan pituutta. Sopimusmuodon virallinen nimi on nykyään vaihteleva työaika. Lue uudistuksesta lisää täältä.
Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja ei sopimuksen tiimoilta ole velvoitettu tarjoamaan työntekijälle välttämättä yhtään työtunteja – kuten ei toisaalta työntekijäkään ole velvollinen ottamaan vastaan yhtään työvuoroa tai -tuntia.
Yrityksen työtilanteesta riippuen tarjottu työaika voi tällöin vaihdella nollasta tunnista täyteen työaikaan.
Lue myös:
Työsuhteen eri muodot – ota ainakin nämä asiat haltuun
Nollatuntisopimus ja työttömyysturva
Luottotiedottomuus hankaloittaa Aneten, 31, työnhakua
Miiru Vehkala häpesi työttömyyttä niin paljon, ettei kehdannut viedä roskia virka-aikaan