Hakijakokemus

Hakijakokemus etusijalle – 7 vinkkiä hakijaystävälliseen rekrytointiin

Hakijakokemus etusijalle – 7 vinkkiä hakijaystävälliseen rekrytointiin
Hakijaystävälliseen rekrytointiin panostaminen auttaa taistelemaan osaajapulaa vastaan.

Hakijakokemuksesta huolehtiminen on keskeinen osa modernia rekrytointia. Hakijaystävällinen rekrytointi parantaa työnantajakuvaa ja auttaa taistelussa osaajapulaa vastaan.

Osaajamarkkinoiden muutos vaikuttaa myös siihen, miten rekrytoimme. Jos aikaisemmin uutta tekijää etsivä työnantaja on voinut luottaa siihen, että jokaiseen avoimeen työpaikkaan tulee iso pino hyviä hakemuksia, joista työnantaja voi valikoida parhaimman päältä, on tilanne nyt muuttunut radikaalisti. 

Hyvistä osaajista käydään kovaa kilpailua, ja työnantajan on nähtävä vaivaa houkutellakseen haluamansa tekijät tiimiinsä. Rekrytoinnin valta-asetelma on siis muuttunut  aikaisempaa tasapuolisemmaksi, ja hakijat odottavat rekrytoivalta työnantajalta nopeaa rekrytointiprosessia, aktiivista viestintää sekä avoimuutta työpaikan hyvistä puolista ja kehityskohteista.

Hakijakokemus onkin yksi modernin rekrytoinnin tärkeimpiä teemoja. Sujuva ja hakijaystävällinen rekrytointiprosessi auttaa työnantajaa pärjäämään osaajapulan keskellä ja jättää kaikille hakijoille myönteisen kuvan työnantajasta. Sana huonosta hakijakokemuksesta leviää hyviä kokemuksia helpommin – siksi hakijaa arvostavaan rekrytointiprosessiin on syytä panostaa jokaisen ehdokkaan kohdalla.

Alla olevien vinkkien avulla viilaat rekrytointiprosessisi hakijaystävällisemmäksi.

Varmista hyvä hakijakokemus – ota vinkit talteen

1. Selkeä ja rehellinen työpaikkailmoitus antaa hakijalle myönteisen kuvan työpaikasta

Hakijakokemus alkaa jo ennen työhakemuksen jättämistä. Työpaikkailmoitus, joka kuvaa realistisesti työn sisältöä, sen vaatimaa osaamista sekä työpaikan kulttuuria, antaa potentiaaliselle hakijalle positiivisen ensivaikutelman työpaikasta. Älä kuitenkaan lupaa työpaikkailmoituksella kuuta taivaalta, vaan ole avoin myös työn haastavammista puolista.

Lisävinkkejä hakijoita houkuttelevan työpaikkailmoituksen kirjoittamiseen löydät tästä artikkelista.

2. Älä tee työpaikan hakemisesta liian vaivalloista

Valtaosa työmarkkinoilla olevasta työvoimasta on passiivisia työnhakijoita eli osaajia, jotka ovat jo töissä eivätkä aktiivisesti etsi uutta työpaikkaa. Moni näistä osaajista on kuitenkin valmis harkitsemaan uusia työmahdollisuuksia sopivan tilaisuuden tullen. 

Jotta saat kaikki potentiaaliset osaajat mukaan hakuprosessiin, tee työpaikan hakemisesta riittävän helppoa. Jos pyydät hakijalta CV:n ja hakemuskirjeen, pidä huoli siitä, ettei työnhakijan tarvitse täyttää niistä löytyviä tietoja toista kertaa erilliselle hakulomakkeelle. Myös ensimmäisen hakuvaiheen aikaavievät tehtävät on syytä jättää rekrytoinnin myöhempiin vaiheisiin, jos haluat houkutella mahdollisimman paljon hakijoita.

Noin 70 prosenttia Duunitorin kävijöistä selaa työpaikkailmoituksia mobiililaitteella. Kannattaa siis varmistaa, että avoimen työpaikan hakeminen onnistuu vaivattomasti myös puhelimella. 

Haluatko rekrytoida hakijaystävällisemmin? Duunitorin Dialogi on mobiilioptimoitu rekrytointi- ja työnhakutapa, jossa työpaikkaa voi hakea helposti vastaamalla avoimen tehtävän vaatimusten pohjalta määriteltyihin monivalinta- ja avokysymyksiin. Työn hakeminen Dialogilla onnistuu parhaimmillaan minuuteissa, eikä CV:tä tai hakemuskirjettä tarvita. Lue lisää Duunitorin Dialogi-palvelusta.

3. Huolehdi riittävästä hakijaviestinnästä

Riittämätön ja epäselvä hakijaviestintä on yksi yleisimmistä rekrytointiprosessin kompastuskivistä. Duunitorin työnhakijatutkimuksen vastaajista yli puolet toivoo työnhakuprosesseihin enemmän viestintää työnantajalta. 

Kaikille haussa mukana oleville työnhakijoille tulisi viestiä aina, kun rekrytoinnissa on tehty joku päätös. Myönteiseen hakijakokemukseen kuuluu avoimuus, keskusteleva ote sekä hakijoiden kohtaaminen henkilökohtaisella tasolla. Mitä henkilökohtaisemmin viestit hakijoille, sitä paremman kuvan jätät.

4. Toimi nopeasti äläkä pitkitä rekrytointiprosessia turhaan

Rekrytoinnin aikataulu suunnitellaan haun aloituksen yhteydessä. Keskustelu potentiaalisten hakijoiden kanssa kannattaa kuitenkin aloittaa heti, kun sopivan oloinen hakija osoittaa kiinnostuksensa tarjoamaasi työtä kohtaan. Osaajista käydään kovaa kilpailua työmarkkinoilla, ja hyvä hakija on todennäköisesti mukana myös muissa hakuprosesseissa. Jos siis löydät sopivan henkilön, älä aikaile työtarjouksen kanssa.

Kunnioita hakijoiden aikaa ja arvioi kriittisesti, mitkä rekrytoinnin vaiheet ovat tarpeen hakijoiden osaamisen, potentiaalin ja motivaation selvittämiseksi. Jos työnhakuprosessi ja siihen kuuluvat tehtävät, haastattelut ja arvioinnit vievät hakijalta monen työpäivän verran aikaa, moni saattaa jättää leikin kesken ajan ja energian puutteen vuoksi.

5. Panosta haastatteluihin

Kaikki kohtaamiset hakijan kanssa rakentavat hakijakokemusta. Työhaastattelu tai -keskustelu on hakijalle yleensä tärkein hetki, jonka kautta hän saa tietoa mahdollisesta tulevasta työpaikasta, sen kulttuurista sekä esihenkilöstä ja tiimistä.

Työhaastattelu on siis todella tärkeä viestintätilanne, jolla on ratkaiseva merkitys sekä hakijakokemukseen että rekrytoinnin tulokseen. Valmistaudu siihen yhtä huolellisesti kuin työnhakija. Tee parhaasi, jotta haastattelutilanne olisi hakijallemahdollisimman miellyttävä ja rento. Valtaosa hakijoista jännittää haastatteluja, ja rekrytoija on avainasemassa jännityksen lievittämisessä. Tarjoa hakijalle juomista, juttele hetki kuulumisista ja kerro jotain myös itsestäsi, jolloin hakijan on helpompi rentoutua. Osa rekrytoijista lähettää haastattelurungon tai läpikäytävät teemat hakijalle tiedoksi ennakkoon, jotta hakija pääsee valmistautumaan keskusteluun paremmin ja mahdollinen jännitys vähenee.  

Kuulustelunomaiset työhaastattelut eivät kuulu moderniin rekrytointiin. Pyri keskustelevaan ilmapiiriin, anna hakijalle mahdollisuus pohtia vastauksiaan rauhassa ja varmista, että myös hakijan kysymyksille on riittävästi aikaa. Vastaa hakijan kysymyksiin rehellisesti ja avoimesti.

6. Ole avoin ja tarjoa kaikille hakijoille palautetta

Yksi hakijakokemuksen suurimmista sudenkuopista liittyy valitsematta jääneiden hakijoiden kohteluun. Ei kiitos -viestin kertominen ei ole helppo tehtävä, mutta sitäkin tärkeämpi. Kerro hakijoille avoimesti, rehellisesti ja kunnioittavasti perusteet, miksi hän ei edennyt rekrytoinnissa tai tullut valituksi tehtävään. Jokainen hakija ansaitsee tiedon kielteisestä valintapäätöksestä. 

Mitä enemmän hakija on käyttänyt aikaansa työpaikan hakemiseen ja mitä pidemmälle prosessissa hän on edennyt, sitä enemmän rekrytoijan tulisi olla valmis käyttämään aikaa palautteen antamiseen. 

Henkilökohtaisesti tavatuille hakijoille tieto valitsematta jättämisestä on syytä kertoa puhelimitse, jotta hakijalla on mahdollisuus pyytää perusteita ja palautetta. Valintaperusteiden lisäksi voit antaa palautetta esimerkiksi työhakemuksesta, haastattelumenestyksestä, hakijan vahvuuksista sekä siitä, mitä osaamista työhön olisi tarvittu lisää. Parhaimmillaan palaute auttaa hakijaa löytämään itselleen sopivan urapolun ja jättää positiivisen tunteen rekrytointiprosessista ja työnantajasta. 

7. Pyydä palautetta hakijoilta

Työnhakijakokemuksen kehittäminen on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä. Siksi on tärkeää ymmärtää, mitkä asiat rekrytointiprosessissa ovat hyvin ja missä on parantamisen varaa. Pyydä siis palautetta hakijoilta, analysoi se ja hyödynnä palautetta rekrytointiprosessisi kehittämisessä. 



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Sote-alan kesätyöntekijöitä

Sote-alan kesätyöntekijöitä

Uusi Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 16.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Kesätöihin HOK-Elannon kauppoihin

Kesätöihin HOK-Elannon kauppoihin

Helsinki ja 8 muuta – Julkaistu 2.1.
Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Täysi-ikäisten kesätyöhaku kesäkaudelle 2024

Hämeenlinna ja 21 muuta – Julkaistu 2.1.
Kesätöihin Viking Linelle!

Kesätöihin Viking Linelle!

Turku ja 1 muu – Julkaistu 10.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.